Címlap A könyv Könyv A skandináv mitológia

A skandináv mitológia


Megjelenés éve: 2012
Formátum: keménytáblás
Méret: A/5 (148 x 210 mm)
Terjedelem: 282 oldal

ISBN 978-963-12-0551-0

Tudnivalók a Kapcsolat menüpontban!

4500

 _________________________________________________________________

A skandináv mitológia

Színes fotókkal illusztrált, átfogó enciklopédikus mű magyar nyelven az északi népi mítoszokról, hiedelmekről és szokásokról.
Az óskandináv mitikus világkép, majd a természetfeletti alakok és a köréjük fonódó kultikus népélet bemutatását követően egy teljes mondagyűjtemény segít elmerülnünk a régiek mítoszaiban, amely a magyar nyelven eddig meg nem jelent Völsunga sagával, Észak legnagyobb hősi eposzával is kiegészül. Végezetül pedig a máig titkokkal övezett mágia és a rúnák birodalmába kalauzoló fejezet teszi kerekké e régi korról alkotott képünket.
_________________________________________________________________

A mű születéséről

Ki ne hallott volna a vikingek főistenéről, Ódinról, vagy a pörölyvető viharistenről, Thórról, vagy akár a folyton ármánykodó Lokiról, s kinek ne rémlene a szépséges szerelemistennő, Freyja neve? S bizonyára a germán hős, Siegfried alakja sem idegen sokak előtt, de ismerjük-e mondájának, a Nibelung-éneknek északi eredetét, a Völsunga sagát? Kevesen vannak, akik bővebbet tudnának mindezekről, mégis sokakban feléled az ismeretlenül is ismerősen csengő nevek hallatán a kíváncsiság, amely viszont a témát egész terjedelmében felölelő könyvek hiányában hamar ki is alszik.
 
„E könyv születésének gyökerei jó másfél évtizeddel ezelőttre nyúlnak vissza, amikor a csekély számú forrásokat, később pedig a világháló terjedésével egyre szaporodó, ellenőrizetlen tartalmú írásokat látva fogtam alaposabb kutatásba, s mélyültem bele nem csupán az óizlandi Eddákba, hanem az elmúlt századokban írt, mára jobbára csak külhoni antikváriumokban fellelhető, skandináv, angol és német nyelvű, rég feledésre ítélt könyvekbe. Idővel aztán nekiálltam írásba szedni a skandináv mitológia rendszerét, s a mondák műfordításába is belevágtam, immár visszavonhatatlanul a régi északiak hitvilágába szerelmesedve.
 
Teltek az évek, s mire ez az írásba foglalt tudástár végleges formába kezdett csiszolódni, már meg is fogant a nyomtatott könyv ötlete, amelyből idehaza megismerhető lesz Európa kultúráinak e méltatlanul elfeledett szeglete. A témában alkotó hajdani tudós íróknak tartozom hálával, mert az ő érdemük mindenekelőtt, hogy a lehető leghívebben mutathatom be mindazt, amit az évek során megismertem és megszerettem.
 
Sokan kérdezik, a mű miért nem kapható boltokban. Oka egyszerű, ugyanakkor minden könyvíró számára tanulságos: a kiadók és könyvesboltok feltételei láttán kényszerültem arra, hogy magánkiadásban, önköltségen jelenjék meg, és terjesztéséről is magam gondoskodjam. Noha ez további nehézségeket szült és elodázta a megjelenést, munkám gyümölcse végül beérett, s elérkezett az idő, amikor hazám érdeklődő közönsége elé állhatok Észak letűnt korszakát bemutató könyvemmel.
 
Remélhetőleg széles olvasótábornak szerzek vele tartalmas időtöltést és maradandó ismereteket.”
 
A szerző
2012 júliusában

alt

Kereső


 

Figyelem!
A honlap teljes tartalma szerzői jogi védelem alatt áll!
(1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról)

Az oldalon megjelenő mű, "A skandináv mitológia" egyetlen része sem másolható, nem formázható, nem alakítható át és nem továbbítható
semmilyen módon és eszközzel, elektronikus, mechanikus, fénymásolási, hangfelvételi vagy egyéb úton sem, továbbá
semminemű felhasználás, terjesztés, újraközlés vagy fordítás nem törvényes a szerzői jog tulajdonosának írásos engedélye nélkül!